utorok 17. júla 2012

Poviedka Istroconu a Jupiter čakajú na vaše texty

Ako možno viete, občianske združenie Animecrew v Bratislave usporiadavava festival zameraný na sci-fi a fantasy Istrocon. Tentokrát bude v mnohom špeciálny - prvý Istrocon usporiadali presne pred 25 rokmi. A iba druhýkrát bude toto stretnutie spojené s najstarším a najváženejším českým a slovenským conom - Parconom.
O tom bližšie niekedy v najbližších týždňoch. Teraz by som chcel upozorniť všetkých tých, ktorí píše poviedky, ako im môže Istrocon pomôcť. Usporadúva totiž literárnu súťaž Poviedka Istroconu, z ktorej už vyšli dva zborníky. Tá bola doteraz v štyroch kategóriách, rozdelených podľa žánru - sci-fi, fantasy , hror a voľná téma. Tá posledná sa tak volala preto, že prvé tri mali okrem žánra stanovenú aj tému, na ktorú sa malo písať. Tento rok sa systém mierne mení. Zostáva “voľná” kategória, no témy sú iba dve a bez žánrového obmedzenia. Bližšie informácie nájdete v tomto článku.

Ďalšia výhoda súťaže je v tom, že v nej nejde len o jednoduché obodovanie textov a vyhlásenie víťaza. Pokiaľ totiž autor hociktorého zaslaného textu príde na Istrocon a bude mať chuť, porotcovia súťaže mu jeho poviedku rozoberú na viacdňovom workshope, ktorý sa na festivale uskutočňuje. Získa tak nie len hodnotenie, prečo skončil ako skončil, ale aj cenné rady, čo ďalej. Porotcovia sa doteraz navyše rozhodli nechať rozoberanému autorovi vybrať si, či chce tvrdšiu alebo ohľaduplnejšiu verziu hodnotenia.
No a nakoniec do spolupráce s Istroconom samozrejme vstupuje aj Jupiter. Minimálne víťaznú poviedku súťaže by sme vám chceli ponúknuť už v ďalšom čísle. Ak by ste ju nestihli (súťaž prijíma texty do 1. augusta) či by nespĺňala kritériá, do 10. augusta prijímame poviedky do Jupitera 3. Do rovnakého termínu nám môžete posielať aj básne (všimli ste si v dvojke básnickú výzvu?). A ešte ďalšie dva týždne nám môžete posielať publicistiku. Ešte som to tu nezvýrazňoval, no potešíme sa každému dobre napísanému článku o fantastike v knihách, filmoch, seriáloch hudbe či vede. Tak hor sa do písania.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára