pondelok 26. augusta 2013

Ukážka z rozhovoru s Timom Powersom

Do steampunkového čísla Jupitera sa nám podarila parádna vec - rozhovor s jedným z jeho najdôležitejších autorov, s Timom Powersom. Prinášame vám z neho ukážku. Zvyšok si prečitate v šiestom Jupiteri.

Tim Powers je jeden z troch zakladateľov moderného steampunku. V 80. rokoch spolu s K. W. Jetterom a Jamesom Blaylockom napísali romány, ktoré vytvorili základ žánra a výrazne ovplyvnili jeho súčasných autorov. Powersove najznámejšie dielo sú “Brány Anubisove”, román na motívy cesty časom, obsahujúci egyptskú mágiu aj vlkodlaka. Powers za ne získal Cenu Phillipa K. Dicka pre najlepší román, publikovaný v paperbacku. O dva roky neskôr túto cenu získal zase, za román Dinner at Deviant's Palace, ktorý bol nominovaný aj na Nebulu. Všetky ďalšie Powersove romány boli nominované na Nebulu, Locus či World Fantasy Awards, ktorú získal za román “Last Call” (po česky ako “Poslední výzva”), prvý diel trilógie Fault Lines. Jeho pirátska fantasy “On Stranger Tides” (po česky ako “Plout na vlnách podivna”) inšpirovala tvorcov kultovej hernej série Monkey Island, Kim Newman podľa nej vytvoril hlavnú postavu svojej série Anno Dracula a poslúžila ako základ pre štvrtú časť filmovej série Piráti Karibiku, “On Stranger Tides“.



- Vrátil by som sa na začiatok 80. rokov. Autori K. W. Jetter, James Blaylock a vy ste začali písať prvé moderné steampunkové diela. Mali ste nejakú spoločnú inšpiráciu alebo len každý z vás chcel písať SF z viktoriánskeho Anglicka?
- Všetci traja sme inklinovali tým smerom. Boli sme veľkými fanúšikmi Dickensa, Stevensona a Arthura Conana Doyla – a potom Jetter priniesol pár knižiek nazvaných “Mayhew's London” a “London's Underworld”, obidve od Henryho Mayhewa, sociológa (myslím že ho tak môžete nazvať) z 19. storočia. Mayhew zmapoval chudobné oblasti Londýna 19-teho storočia prakticky ulicu po ulici, spomenul všetky detail denno-denného života žobrákov, pouličných predavačov, pisárov listov, zlodejov, pivovarcov, námorníkov, prostitútok – všetok výskum, čo môže ktorýkoľvek autor potrebovať! Jetter ukázal knihy Blaylockovi a mne a veľmi rýchlo sme ich všetci začali využívať pre opis prostredia.
* Boli ste vy osobne ovplyvnený H. G. Wellsom ci Julesom Vernom?
* Nie veľmi. Čítam som ich oboch ako teenager, ale moje korene sú viac v Lovecraftovi a Fritzovi Leiberovi – mám rád atmosféru temných údolí, tajomných riek plynúcich pod mostami v mesačnom svite a pivníc obývaných lenbohvie akými druhmi dávnych potvôr.
* Vašim najznámejším dielom sú “Brány Anubisove”. Bol to hit dokonca aj u nás, dávno predtým ako bol akýkoľvek iný steampunk preložený. Cítili ste, keď ste ho písali, že to bude taký dôležitý román?
* Nie, nikdy som si nevedel predstaviť, že by “Brány Anubisove” boli v tlači čo len päť rokov po publikovaní! Odmietlo ich množstvo vydavateľov, až kým sa Beth Meachamová z Ace Books nerozhodla vyskúšať ich. Som mimoriadne potešený že sú v tlači ešte aj dnes a že boli preložené do toľkých jazykov. Nedávno som si ich prečítal zase a musím povedať, že ma stále veľmi tešia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára