štvrtok 27. februára 2014

Klenoty webseriálov 4 a 5 - Riese: Kindoms Falling a Aidan 5

Keďže som si dal dva týždne prestávku, prinášam vám hneď dva webseriály. "Riese: Kindoms Falling" je steampunková fantasy s hercami a tvorcami od Stargate a iných seriálov. "Aidan 5" zase klasický noir. Ak sa vám recenzie zdajú povedomé, tak áno, poznáte ich z Jupiterov 0 a 3. Pripomínam, že pod názvom "Klenoty webseriálov" pripravujem prednášku na Animeshow, kde si zo všetkých týchto seriálov pustíme minimálne trailer, ak nie celú epizódu. Už bol stanovený jej termín - piatok 21.3 o 17:00 v miestnosti Popkultúra.



Riese: Kindoms Falling

Už úvodná scéna naznačuje, o čom seriál bude. Bojovníčka, vlci, horriblovské okuliare, bullet time. Moderný fantasy steampunk miešaný s fantasy.
Nasleduje ďalšie klišé – mapa s povedomými názvami typu Asgard či Vanir, do prehliadky ktorej je rozprávaný príbeh kráľovstva. V ňom zlá náboženská sekta prekazila korunováciu, vyvraždila kráľovskú rodinu a dosadila vlastnú, krvilačnú kráľovnú. Tá sa neskôr snaží vzoprieť. Našou hrdinkou je popoluška Riese, ktorá má nárok na trón, znamenie vypálené na pleci, sektu v pätách a bojového vlka za strážcu. Čo by to ale bola za fantasy, keby v tom bola sama. Niekde je nejaký odboj, ktorý o nej vie a hľadá ju.
Toľko prvá epizóda.  Nápadov je v seriáli dosť - od temnej nemocnice až po premieňanie detí na zombíkov pomocou kovovej masky. Zaujímavé je aj „grafické” spracovanie. Steampunk každým kúskom - budovy, oblečenie, predmety. Atmosférické flashbacky a sny.  No a nájdu sa aj momenty, ktoré by ste nečakali.  Spomínaná kovová maska s hadičkami, zvláštna steampunková kombinéza a hlboký chrapľavý, takmer deathmetalový hlas šéfa sekty versus kovbojské klobúky a mefiánske plášte jeho goríl. Melodramatické vyznávanie sa mrchy – kráľovnej do rodinnej fotky. Do toho všetkého jej nacvičovanie ázijských bojových umení či temné rituály a intrigy miestneho náboženského kultu. Nechýba rodinná tajomstvo a záverečná masová bitka..
V roku 2009 vyšlo na stránke seriálov päť dielov prvej sezóny, ešte iba pod názvom Riese. Na odvysielanie bolo o rok pripravených nových päť častí ako ďalšia séria. Už po úvodnej epizóde tejto sezóny ho však kúpila, rearanžovala a ako jednu desaťdielnu sériu na svojej stránke stanica SyFy, pričom za rozprávačku dosadila Amandu Tapping (SG1, Sanctuary). „Riese: Kindoms Falling“, ako seriál nazvala, je tak ďalším webovým projektom ľudí okolo Stargate pre Syfy. Príbeh rozpráva Amanda, hlavnú záporáčku stvárňuje Sharon Taylor, šéfom sekty je Ben Cotton (obaja Stargate: Atlantis), jej členom Patrick Gilmore (SGU). Hlavnú predstaviteľku hrá pôvabná Christine Chatelai, ktorá má okrem  epizodických úloh v Supernatural či Smallville za sebou aj vedľajšie postavy v „40 dní a 40 nocí“ či prvom „Nezvratnom osude.“ Ďalej môžete poznať Alessandra Julianiho (Gaeta z Galacticy) či Allison Mack (Chloe Sullivan v Smallvile). Seriál vytvorila a prvých päť epizód režírovala Kaleena Kiff, herecká hviezdička 80-kových sitcomov a producentka oceňovaných krátkych filmov – spolu s ďalším tvorcom kraťasov Ryanom Coppleom. Celý film bol nakrúcaný systémom Red ONE, ktorý som spomínal pri Sanctuary a odvtedy bol použitý napr. vo filmoch „District 9“ či „Sociálna sieť“. Že ho nenakrútili zle, dokladá aj Streamy za najlepšiu kameru a nominácie za strih, výpravu a zahraničný seriál (oficiálne je kanadský). „Riese: Kindoms Falling“ je jeden z prvých webseriálov, ktorý má v obsadení zvieratá.
 

Aidan 5

Vo svete webseriálov nie je núdza o zaujímavé, umelecky hodnotné projekty. „Aidan 5“ je jedným z nich.
Zaujímavý je už jeho vznik. Existuje projekt s názvom “The 48 Hour Film Project”. Postupne počas celého roka sa odohráva po celom svete, od amerických miest cez napr. Prahu po Bejrút či Ho Či Minovo mesto. V piatok tu filmári dostanú inštrukcie - postavu, rekvizitu, riadok dialógu a žáner a v nedeľu majú odovzdať hotový 4 až 7-minútový film. A musia doň významne zapojiť charakteristický znak mesta. Znie to šialene, ale v roku 2012 sa do projektu zapojilo v 120 mestách 50 tisíc filmárov s 4000 filmami a za jedenásť rokov existencie nakrútilo 278 tisíc ľudí 19 tisíc filmov.
V roku 2008 v americkom meste Columbus zvíťazil sci-fi kraťas Aidan 5. Tvorcovia neuvádzajú, aké dostali podmienky, no vytvorili zaujímavý príbeh so sci-fi základom a noirovou atmosférou, za čo získali nielen prvé miesto, ale aj nominácie v ďalších kategóriách ako špeciálne efekty či zvuk. Postúpili tak na celoamerické kolo, ktoré sa konalo na festivale nezávislých filmov v Miami a skončili druhí. V tom čase už vznikol nápad na webseriál. Krátky film bol potom ešte vysielaný v Cannes a dodnes je na youtube.
Započala príprava webseriálu , ktorého prvú (na pôvodnom filme založenú) epizódu zavesili na web 13. augusta 2009. Ďalšie epizódy sa však dostávali von pomaly - v roku 2012 dve a v roku 2011, od apríla do novembra, zvyšok šestnásťdielneho seriálu. Nasledovalo deväť nominácií na ceny Medzinárodnej federácie webovej televízie, seriál však žiadnu kategóriu nevyhral.
A čo je teda na ňom také zaujímavé? No prvý samozrejme udrie do očí spôsob spracovania. Pred zeleným plátnom nakrútené postavy sú vložené do kresleného prostredia. Je to čistý noir/hard-boiled komix so všetkým, čo k tomuto žánru patrí - obleky a klobúky z 20. - 50. rokov, sprievodný monológ hlavného hrdinu, poloautomatické zbrane. Sci-fi je potom v príbehu - hlavným hrdinom je detektív, ktorý rieši vraždy svojich klonov. Nechýbajú samozrejme prestrelky, bitky, únosy, romantické vedľajšia línia či v záverečnom dieli UFO.
Už v lete minuléhop roka na GenCone bola odvysielaná prvá časť druhej série. V decembri doteraz málo známi tvorci ohlásili, že získali pre seriál novú hviezdu – Richarda Hatcha, známeho z pôvodnej aj „novej“ Battlestar Galacticy.
Seriál nájdete na youtube či s českými titulkami na serveri videacesky.

Martin Králik

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára