štvrtok 16. mája 2013

Vyšlo posledné neplatené číslo Jupitera


Piate číslo Jupitera je súčasne posledné, ktoré si môžete stiahnuť zadarmo. Tu ho nájdete vo formátoch PDF, EPUB a mobi: 
http://new.casopis-jupiter.sk/2013_01

Číslo prináša viacero, veríme že pozitívnych, zmien. Každý článok prešiel dvojitou jazykovou kontrolou. Výrazná zmena nastala pri formáte PDF, ktorý chceme postupne ujednotiť s jeho čítačkovými súrodencami. Posledný krát je ešte prispôsobený na formát A4, no už sú v ňom všetky texty zalomené na jeden stĺpec, čo sa vám bude oveľa lepšie čítať na tabletoch a mobiloch. Navyše sme prvýkrát pridali obsah vo forme bookmarkov.
Bohužiaľ, sme momentálne na dočasnej stránke. Môžete na nej každé číslo stiahnuť buď kliknutím na jeho obrázok alebo v sekcii Stiahnuť.


A čo v Jupiteri 5 nájdete? Nedostatočná odozva v súťaži časoviek znamená, že si v ňom na túto tému prečítate iba dve poviedky – “Veritas” od Američana Roberta Reeda a text Diany Laslopovej, ktorá patrí medzi našich stabilných autorov ešte od čias Istrozinu. Ukážku zo svojho debutu nám zaslala Hanina Veselá a my sme sa rozhodli, že aj prvotiny  by mohli mať v Jupiteri miesto. Literárna súťaž Dumky podvečerné je jednou z najvýraznejších aktivít mladej autorskej krvi na internete a my sme sa ju rozhodli podporiť uverejnením poviedky “Rub a líc”, ktorá do nej prišla. Posledný text je z “pera” jedného z najlepších autorov tvrdej science fiction u nás, Antona Stiffela, a mohli ste ho čítať v jednej z najlepších Fantázií, venovanej Marsu. Pre nás poviedku mierne upravil.
Výrazne sme zmenili publicistiku a prispôsobili ju tak forme, akou ju chceme prezentovať od budúceho čísla. Mala by sa takmer celá venovať literatúre, s presahom do fandomu či vedy. V tomto čísle ešte nájdete môj posledný článok o metale, ale ani hudbu už v ďalšom Jupiteri recenzovať nebudeme. Ak vás zaujala prvá časť textov o prednášaní Mirky “Elendilky” Klempovej, prinášame jeho pokračovanie. Okrem neho v rubrike Fandomas nájdete rozhovor s doživotným prezidentom Československého fandomu Zdeňkom Rampasom. Hlavný rozhovor čísla je tiež v češtine, rozprávame sa so zakladateľom Palmkníh Jirkom Vlčkom. Verím, že vás publicistika bude zaujímať rovnako ako v predchádzajúcich číslach.
Jupiter teda ide ďalej, no my práve teraz potrebujeme vašu podporu. Nie len takú, s akou nás prekvapila Aneta “Riddick” Čizmáriková, keď na dražbe na Slavcone nechala vydražiť vlastnoručne vyrobeného 21 cm vysokého Hana Sola zaliateho v karbonite a celý obnos venovala Jupiteru  (ďakujeme!). Stačí nám posielať poviedky, ako viete z môjho blogu, témou šiesteho Jupitera má byť steampunk. Alebo sťahovať a šíriť odkaz na Jupiera, kým je zadarmo. Získate nám tak potenciálnych čitateľov, ktorí, keď si časopis kúpia, pomôžu k jeho pokračovaniu.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára