štvrtok 23. januára 2014

Klenoty webseriálov 1 – The Guild



Na svojom blogu publikujem aj články, ktoré nesúvisia s Jupiterom či Rogerbooks. Už dlho tu mienim rozbehnúť seriály, ktoré by sa viac - menej týkali mojich záujmov. A prvým bude seriál o webseriáloch. Mal by mať asi desať častí, uverejnených v týždenných intervaloch. Počas jeho vychádzanie sa v Bratislave uskutoční Animeshow, kde pripravujem prednášku s rovnakým názvom.
Keď tvorca prvých dvoch filmových X-Menov Bryan Singer pripravil v roku 2012 webseriál H+: The Digital Series, Geek Speak Magazine napísal, že webseriály sa týmto oficiálne stali životaschopnou alternatívou k filmu a televízii. Touto sériou článkov by som vám chcel dokázať, že sa nemýlil, a predstaviť diela, medzi ktorými si fanúšikovia science fiction, fantasy, hororu, ale aj detektívok či tanca môžu nájsť ten svoj.


The Guild

Poznáte Feliciu Day? Že nie? A pozeráte seriály? Tak ste ju v niektorom pravdepodobne zbadali, len ste nevedeli, kto to je. Okrem postavy Vi v Buffy sa totiž mihla v Monkovi, Dr. Houseovi, Dollhouse, Eureke a teraz hrá v Supernatural.
Tí, ktorí ju poznajú a trochu sa o ňu zaujímajú, asi vedia, že je priznaná gamerka (čo je podľa mňa o dosť lepšia diagnóza ako alkoholik, feťák či sexuálne posadnutý, všetko závislosti, ktorými sa Hollywood pýši). Keďže je aj hyperkreatívna, chytila sa svojej závislosti zo správnej strany a vytvorila seriál pre hráčov o hráčoch. The Guild.
Seriál zábavný, inovatívny a úspešný.
Taký seriál samozrejme tvoria postavy. V tomto prípade členovia guildy - magička Codex (Felicia), ktorej vlogom každá epizóda začína,. Warlock Zaboo, trocha maniakálny inžidsský (polo Ind, polo Žid , sám to tak nazýva) mladík, ovládaný svojou matkou. Leader a bojovník Vork, plešatý pán v strednom veku a v obleku, gejmujúci na ukradnutej wifi a dopĺňajúci si vlastný syr do hamburgerov. Magička Clara, plnoštíhla opérka, pre ktorú je hra dôležitejšia ako decká. Chladná rangerka ázijského pôvodu Tinkerballa , manipulátorka, ktorá vždy hrá okrem onlinovky ešte v rukách handheld. A nakoniec zlodej Bladezz , ktorý sa nebojí ukradnúť hocičo – alebo aspoň hodiť cynický perverzný komentár. Osamote by tieto postavy nijak nezaujali, no všetko sa začína príťažlivo komplikovať, keď sa musia stretnúť naživo. Takáto zostava vydržala celých šesť sérií, no postupne sa na scénu dostávali ďalšie Guildy. Hneď tú druhú vedie Fawkes, ktorého hrá Feliciin kamarár Will Wheaton (starším známy z Novej generácie Star Treku, mladším z The Big Bang Theory).
Prvá epizóda The Guild bola na Youtube odvysielaná 27. júla 2007. Od druhej série sa nápadu chytil aj Microsoft a tak boli až do konca tej piatej nové diely najprv uvádzané na Xbox Live Marketplace, Zune Marketplace a na stránke MSN Video. Následne sa dali pozerať na watchtheguild.com, Youtube a I-Tunes. S českými titulkami ich nájdete na serveri videacesky.cz.
Cameo či epizódna úloha v The Guild sa stalo počas piatej série obľúbenou zábavou hollywoodskych televíznych hercov. A tak v šiestej a siedmej epizóde hrá môj najobľúbenejši, Nathan Fillion (ak ho nepoznáte z Firefly či Buffy, tak snáď aspoň ako Richarda Castlea). V tej druhej sa k nemu pridal aj Richard Hatch z novej aj starej Battlestar Galacticy a dokonca samotný Neil Geaman! Vo ôsmej časti sa mihnú Kevin “Herkules” Sorbo, Eliza Dashku (Faith z Buffy a tá hlavná z Dollhouse) a Craig Fergusson (hlavná postava Eureky). No a čerešničkou na torte je komixová legenda Stan Lee v jedenástej časti.
Šiestou sériou seriál skončil. Felicia napriek tomu, že začala hrať pravidelnú postavu v Supernatural, na webseriály nezanevrela (nakoniec už počas práce na The Guild mala pár vedľajších seriálovo-herných projektov ako Dragon Age: Redemption či postavu v seriáli The Legend of Neil). S priateľmi si  na Youtube vytvorila kanál Geek and Soundry, na ktorom za pol druha roka stihla spustiť pol druha tucta web seriálov. Sú to väčšinou nescenárové poloreality show ako Tabletop, kde Will Weaton predstavuje nové stolné hry a hrá ich s pozvanými hosťami, či Vaginal Fantasy, v ktorom sa Felicia venovala knižným romanciam. No najmä získala čas na nakrúcanie pokračovania (umožneného aj koncom How I Met You Mother) klenotu, o ktorom si povieme o dva týždne.

(upravený a doplnený článok z Fantázie 4/2010)

Martin Králik

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára