pondelok 2. júla 2012

Jupiter č. 2 prináša Mikea Resnicka

Vyšlo druhé číslo slovenského elektronického časopisu o fantastike Jupiter. Po doterajších poľských poviedkach sa v rubrike zahraničnej prózy objavuje autor americký. Autor, ktoré máme na Slovensku radi, hosť Istroconu 2002, rekordér v nomináciách na cenu Hugo - Mike Resnick. Jeho “Frankensteinovu nevestu”, nominovanú na Huga v roku 2010, časopis prináša vďaka podpore Veľvyslanectva USA v Bratislave.
Okrem tejto zahraničnej nájdete v Jupiteri aj päť slovenských próz. Zuzana Stožická prezentuje poviedku “Záblesk chuti nektarínok, vôňa fraktálových papradí”, nominovanú v roku 2010 na Cenu Karla Čapka. Z literárnej súťaže Slavconu Jupiter uverejňuje hneď dva texty - víťaznú “V mene lásky” Andreja Jáchima a poviedku “Modrý kôň” Miry Foffovej. Obidve zároveň zaradil do ceny pre nepublikovaných autorov “Meteor”. Aby v nej poviedok nebolo málo, pribudla aj tretia - “Strážcovia času” Milana Kurica. Šiestym prozaickým textom je “Škodoradosť” Moniky Herdy, ktorú víťaz Poviedky 2003 Jozef Girovský a redaktori časopisu rozobrali vo workshope.

Aj publicistike v Jupiteri tróni Mike Resnick. Nájdete tu s ním rozhovor (kde sa napríklad dozviete, ze iba teraz v lete mu má vyjsť osem kníh) a profil jeho tvorby. Juraj Červenák vo svojej rubrike predstavuje prichádzajúcu vlnu post-apokalyptických filmov. V rozhovore v rubrike Fandomas šéfradaktorovi časopisu tentokrát  odpovedá Ondrej Trepáč z aktívneho novozámockého SF klubu Orión. Publicistiku dopĺňajú články a recenzie z oblasti kníh, filmov, seriálov, hudby a vedy a galéria Pavla Kršeka.
Pre stiahnutie najnovšieho čísla vo formáte PDF je nutné do formulára na adrese http://www.casopis-jupiter.sk/download/jupiter/4/sk vložiť svoju mailovú adresu, overovací kód a po doručení aj prístupový reťazec. Potom sa po kliknutí vpravo hore na ikonku downloadu dostanete k sťahovaniu jednotlivých čísel. Verzie Jupitera 2 pre čítačky elektronických kníh sa pripravujú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára