pondelok 9. decembra 2013

Krátka reportáž z Fénixconu




Krst prvých dvoch našich knižiek - foto Roman "Randalf" Kresta
Tohtoročný Fénixcon bol pre mňa iným v troch zásadných veciach: Bol to zároveň Parcon, čo znamená, že som asi po desiatich rokoch bol na nejakom mimoslovenskom. Zo zdravotných dôvodov som nemohol piť, čo som si najskôr na cone, ktorý je do značnej miery o sedení s priateľmi v bare, nevedel predstaviť. Nakoniec to bola celkom zábava. No najdôležitejšia bola tretia zmena - prvý krát chýbal brnenský poklad, zakladateľ a až do svojej nedávnej smrti neúnavný organizátor Fénixconov Zdeněk “Big Šaman” “Tunelář” Zachodil. Ešte raz - odpočívaj dobre, strýcu. Určite nie v pokoji, lebo to sa ti nehodí. Spomínali sme tam na teba intenzívne.

V tomto duchu Fénixcon otvoril Ondrej Herec. Pri otvorení a pri záverečnom preberaní Mloka in memoriam Šamanovym bratrancom Milanom Zachodilom, nehanbím sa to povedať, aj slza vypadla. Prednášku Františka Novotného o ságach Stephena Kinga a Roberta Holdstocka som nestihol kvôli záujmu o prednášku Julie Novákovej o hard SF. Z nej sa nakoniec vykľul workshop. Tak aspoň bolo čas na zvítanie sa s mnohými priateľmi a prelistovanie čerstvej retrofuturologickej antológie Martina Šusta “Plnou parou”. Prednášku Lucie Droppovej o fantastických bozkoch vo filme som si už ujsť nenechal, aj keď som kvôli nej oželel rozprávanie Rakúšanky Niny Horvath o príhodách na zahraničných conoch. Luciina prednáška bola samozrejme o dosť menej romantická, ako by sa podľa názvu čakalo, no veľmi zábavná. Piatok uzavrela mimoriadna porada Československého fandomu, na ktorej sa rozhodlo, že Parcon 2014 bude v Bratislave.
Sobota začala mojou prednáškou o dejinách slovenského fandomu. Zhruba desiatim účastníkom som predstavil koncept publikácie, ktorú pod týmto názvom pripravujem, a prešiel hlavnú esej. Všetko dopĺňali fotky účastníkov dôležitých slovenských akcií.
Po zvyšok conu som prekvapivo behal z prednášky na prednášku, aj keď je pravda, že na viacerých bodoch programu som aktívne participoval. Po presunutej prednáške Leonarda Medeka o starej fantastike nasledovalo stretnutie s redaktormi časopisu XB-1, s ktorého internetovou stránkou aktívne spolupracujeme. Príjemne pôsobila aj nedohodnutá reklama Jupitera, priam až product placement :) . Časopis dokonca dovolil premietnutie traileru na zbierku poviedok Petry Slovákovej, ktorú som mal o pár hodín krstiť. Trailer pustila aj Františka Vrbenská počas prednášky o moravských SF autoroch - a to aj napriek tomu, že ju ako vždy veľmi tlačil čas. O štvrtej začínali (tradične v reštaurácii) krsty. Po tom, čo Jiří W. Procházka pokrstil štyri knihy vydavateľstva Hydra, nasledoval krst mojich dvoch zbierok. Naša dobrá čarodejnica Františka vybrala obálky z čarodejného kotla a orechovicou s chilli predávanou pod výborným názvom Krvesaj (má krásnu fľašku) ich spolu s Jirkou poliali. Teda Františka obálku zbierky Petry Slovákovej “Železonoc a jiné podivnosti”, JWP prednú stranu knižky Zuzany Droppovej “Telo a iné kyberhrózy”.  Krstní rodičia totiž majú v tých knihách úvody. Po nestihnutej prednáške Lívie Hlavačkovej o alkohole (ktovie, možno by iba podporila chute - a možno by ich definitívne zrušila) sme so šéfom Palmkníh Jirkom Vlčkom a majiteľom vydavateľstiev Leonardo a Brokilon Robertom Pilchom besedovali o e-bookoch. V totálne preplnenom salóniku hlavne oni dvaja rozprávali o situácii na trhu či jeho možnej budúcnosti a odpovedali na dosť klasické otázky týkajúce sa cien či požičiavania ebookov, pričom ja som ich jemne dopĺňal informáciami zo Slovenska či poznatkami z vydávania elektronického časopisu.
Dostávame Ludvíka - foto Peter Šufliarsky
Po tejto besede nás čakalo už len slávnostné vyhlasovanie výsledkov súťaží a odovzdanie ďalších cien. Spolu s hlavným organizátorom Róbertom Žittňanom sme od českého fandomu získali jeho cenu za mimoriadny počin minulého roka Ludvík - udelili nám ho za Parcon 2012. Lívii Hlavačkovej odovzdali cenu európskej fandomovej organizácie ESFS pre podporu nádejných talentov encouragement award. Alexandra Pavelková získala za prácu na fandom.sk a priestor, ktorý tam spolu manželom slovenskému fandomu ponúkli, jeho hlavnú cenu Drak. Saša na ňu fakt dlho do noci čakala, no senzácia prišla až nakoniec. Lenka Štiblaríková z vydavateľstva Hydra nezvíťazila so svojou novelou len v románovo-novelovej kategórii Ceny Karla Čapka - stala sa aj absolútnou víťazkou a odovzdali jej cenu Mlok. Je len druhým slovenským autorom, ktorému sa to podarilo - prvým bola Alexandra Pavelková v roku 2003. Lenona je však prvým, komu sa to podarilo s novelou.
Nasledovali už len debaty v bare, z ktorých niektoré ale môžu priniesť veľmi pozitívne konkrétne výsledky, a asi dve hodiny diskotéky. V nedeľu ráno sme nasadli do auta a prišli späť na Slovensko.
Ako vidíte, tohtoročný Fénixcon/Parcon bol pre mňa výborný ako zvyčajne - a pritom sa v mnohom od predchádzajúcich ročníkov výrazne líšil. Parcon 2014 bude musieť byť výborný, aby držal úroveň tohto sviatku českých a slovenských scifistov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára