streda 20. januára 2021

Úvodník ženského dvojčísla Jupitera

Nech sa páči, úvodník ženského dvojčísla 11 - 12. Kúpiť si ho môžete na Martinuse a Palmknihách, tam môžete aj uverejniť recenziu, ktorou sa dostanete do súťaže o celý archív nášho vydavateľstva. Podporiť Jupiter môžete stále na Startovači.

Milí čitatelia,

už tretí krát zostavujem ženské číslo časopisu. Vychádza to zhruba na každých desať rokov. Prvá bola Fantázia 4 s prvou poviedkou z cyklu o Vimke Alexandry Pavelkovej. V roku 2010 vyšlo ženské dvojčíslo Istrozinu, kam nám nevydanú poviedku poslala Františka Vrbenská. Takže do tretice. 

Nad nápadom urobiť ženské číslo som začal rozmýšľať hneď, ako mi Petra Slováková ponúkla poviedku. Tentokrát som mal v pláne s Františkou urobiť rozhovor, no po kontakte ponúkla text aj ona, čo sa samozrejme nedá odmietnuť. A bolo rozhodnuté. Nasledovalo oslovenie autoriek, s ktorými som v poslednom čase pracoval na antológiách, a pozitívnych odpovedí prišlo dosť. Tak som sa dostal k prvému dvojčíslu Jupitera.

Veľmi sa teším, že nám kvalitnú dlhú poviedku z anglického prostredia poslala Lívia Hlavačková, ktorá vydáva druhý krát svoj debutový román „Gwind: Nezabiješ?“, teraz vo vydavateľstve Artis Omnis. Dlhšie si počítate aj poviedky stále lepších autoriek temnej fantastiky Anny Olejárovej a Ivany Molnárovej Dubcovej. Kratšie, no zábavné texty máme od Kataríny Soyky (nedávno fanúšikov potešila románom “Hlas draka”), Jany Tabačkej a Beaty Takáčovej.

Nechýbajú samozrejme rozhovory. Aj v tomto čísle nájdete megainterview, no teraz s českými a slovenskými autorkami. Som veľmi rád, že sa nám tam zišli Vilma Kadlečková, Alexandra Pavelková, Petra Neomillnerová, Zuzana Stožická a Julie Nováková. V samostatnom rozhovore nám odpovedala redaktorka Magazínu o knihách a dlhoročná spoluusporiadateľka (Martinus) Ceny Fantázie Lucia Lackovičová (aj ona vydala novinku, knihu Žena z Marsu). 

Fanúšikov komiksu nedávno potešilo otvorenie predajne obchodu nekonecno.sk. Porozprávali sme sa preto s jeho majiteľkou Heňkou Galgóciovou, teraz už oficiálne Lakatošovou. V komiksovej prílohe nechýba pokračovanie Nukleusa a niekoľko príbehov zo série Heroes, tentokrát vytvorených autorkami.

Toľko k ženskému dvojčíslu. Do budúceho roka máme pre vás s Royal Dirties veľké plány, držte nám palce, nech sa všetko podarí. Dočítania a ostávajte zdraví.

Martin Králik,

 šéfredaktor a vydavateľ

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára