piatok 28. februára 2014

Rogerland 2/2014

Videá z Pegasconu, stránka Janka Išu, antológia 111 nominovaných autorov či kniha, ktorá ovplyvnila seriál True Detective, Lovecrafta, Martina, Henleina a Gaimana - to všetko a mnoho viac v najnovšom prehľade SF literatúry na nete.

* Druhý Rogerland na mojom blogu začnem pohľadom na server fandom.sk, kde začala aj moja tohtomesačná publicistická aktivita. Najprv som tu predstavil v otázkach a odpovediach novú Poviedku Istroconu, neskôr upresnil jej porotu prvého kola. Medzitým som sa zamyslel, načo sú nám dnes vydavatelia. No a našu knižku “Telo a iné kyberhrózy” od Zuzany Droppovej na serveri pozitívne recenzoval Martin Kochlica .


* Zuzkinu knižku recenzovali aj na fantasy-svet.net, kde vyšiel slovenský originál recenzie z webu XB-1. Podobne to bolo aj zo zbierkou “Železonoc a jiné podivnosti” Petry Slovákovej - recenzia vyšla najprv v čestine, neskôr v origináli. A túto knihu si vzal na paškál na svojom blogu aj Ash, ktorý ar dní predtým recenzoval posledný Jupiter.


* Na stránke XB-1 pokračuje náš seriál, v ktorom predstavuje osobnosti slovenskej fantastiky. Tentokrát sme vyspovedali Líviu Hlavačkovú, tá neskôr pridala aj svoje tipy na knižky - spolu s Róbertom Pilchom a Dušanom D. Fabianom. Už dávnejšie knižky odporúčala aj Petra Slováková.


* Posledný februárový víkend sa v Prešove conal ďalší Pegascon. Pre nás, čo sme tam neboli, organizátori nahrali na youtube rozhovor s hlavným hosťom Jozefom Žernayom (ktorý nedávno oslávil 70 rokov a vydal nový román) a záznam hry podľa Čapkovho R.U.R.


* Posledná správa zo Slovenska je o webovej stránke služobne mladého slovenského autora Janka Išu. Okrem predstavenia autora a jeho bibliografie na stránke nájdete úryvok z jeho pripravovaného románu a zamýšľaný blog, ktorý sa snáď postupne rozbehne.

* Z Čiech by som ešte rád upozornil na prehľad najočakávanejších kníh roku, ktoprý zverejnil Sarden. Čajú náš noví Kotleta (zbierka poviedok), Neomillnerová, Robert Fabian, Card či antológie “Excelsior, gentlemani!” a “Klenoty české fantasy”.

* S fantasy začneme pohľad na anglické stránky. Konkétne s málo známym časopisom Heroic Fantasy Quarterly. Ten už od roku 2009 ponúka pravidelnú štvrťročnú dávku klasickej fantasy zadarmo. Nie sú tam síce najznámejší autori, no fanúšikovia žánra si môžu prísť na svoje.

* Zaujímavý projekt vytvoril časopis Lightspeed magazine. Ten nielenže vydáva každý mesiac kvalitnú sci-fi a fantasy, ktorú si môžete na stránke prečítať aj zadarmo (naposledy napr. od Roberta Charlesa Wilsona a Kena Liu). K tomu všetkému pripravil aj projekt Women Destroy Science Fiction!, špeciálneho čísla, kompletne napísaného a zredigovaného autorkami a redaktorkami, a nechal si ho zaplatiť cez Kickastarter. Pôvodná méta 5000 dolárov bola dosiahnutá v deň založenia projektu (15. januára). Do 16. februára Lightspeed takto nazbieral vyše 53 tisíc dolárov, takže pripravuje aj špeciálne číslo bývalého Fantasy Magazinu Women Destroy Fantasy! a takisto Women Destroy Horror!, čo bude číslo, ktoré pre sesterský Nigtmare magazine zedituje legendárna Ellen Datlow.


* Možno poznáte cenu Johna W. Craforda, ktorá sa na udeľovaní Huga prisudzuje najlepšiemu novému autorovi americkej fantastiky. Tentokrát sa ju organizátori rozhodli spropagovať naozaj výnimočne - pripravili antológiu diel všetkých 111 nominovaných autorov,, ktorá sa dá dočasne stiahnuť zadarmo a je bez DRM. Keďže sa im traffic dostal na úroveň 3500 stiahnutí za 90 minút, pomôcť museli spriaznené stránky ako tor.com či StarShipSofa.


* Dnešný Rogerland skončíme na stránke io9.com. Tej sa podaril husársky kúsok, keď zverejnila názor, že nový hitový seriál od HBO True Detective (Temný prípad) inšpirovala knižka Robert W. Chambersa The King in Yellow - ba čo viac, podľa servera ovplyvnila aj majstrov ako Lovercraft, Heinlein, Gaiman či George R. R. Martin. Po uverejnení článku sa kniha dostala do prvej desiatky bestsellerov Amazonu. Server ďalej vo februári zverejnil odporúčania kvalitných autorov a redaktorov na knihy, ktorými možno z ľudí spraviť scifistov či zoznam najneobvyklejších románov alternatívnej histórie. Ak ste začiastkom mesoaca premeškali zoznam najzaujímavejších sci-fi a fantasy kníh, ktoré mali vo februári vyjsť, v marci možno bude zas - podľa všetkého najneskôr najneskôr v pondelok.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára