pondelok 20. januára 2020

Prečo Jupiter vyberá peniaze

Ako už mnohí viete, časopis Jupiter sa obnovuje a pripravil si k tomu crowdfundingovú kampaň. Priamo v nej však píšeme, že desiate číslo vyjde, aj keď cieľovú sumu nevyzbierame. Preco potom vlastne vyberáme peniaze a ako budú použité?


Samozrejme, pre autorov, ilustrátorov a dalších ludí, ktorí na císlo venujú cas a svoje schopnosti. Od vzniku Jupitera, no najmä od jeho “konverzie” na pletený casopis, razím tézu, že jeho tvorcovia by z toho nieco mali mat. To je jeden z rozdielov medzi casopisom a fanzinom. Nedarí sa mi to stále, no v casoch, ked som  dostal na Jupiter peniaze od americkej ambasády (aj ked to bolo na poviedky amerických autorov) a ked som na jeho cinnost dražil knihy, aspon cast autorov a ilustrátorov nejaké peniaze dostala. Pri ostatných císlach skoncili s tým, že ich zaplatím, ak sa nieco predá. Bohužial, vždy to bolo minimum.
A to je ten  dôvod. S autormi poviedok som dohodnutý, že ak kampan na Startovaci vyjde, dostanú konkrétnu sumu. Ak nie, dostanú nieco z predaja každého císla, rádovo v desiatkach centov. Viete si urcite predstavit, ktorá varianta ich bude motivovat poslat nám poviedku aj nabudúce.
Z pohladu citatelov a podporovatelov sa nemení vela - ak kampan výjde a podporili ju, dostanú císlo plus bonusy spomínané pri jednotlivých odmenách. Ak kampan nevyjde, peniaze dostanú spät a císlo si budú musiet kúpit, pricom v jeho cene budú zohladnené honoráre pre tvorcov. A tak bude zrejme tých pät euro stát. Preto ho je lepšie podporit dopredu - dostanete císlo bez dalšieho nákupu a už tým, že nám ho vlastne zaplatíte dopredu, ste nás a ostatných tvorcov podporili.
Z dlhodobého hladiska sa samozrejme nedá pred každým císlom spoliehat na crowdfunding. Ak by sme v teho kampani získali viac ako cielovú sumu, všetky peniae použijeme na dalšie císlo (Startovac si z vyzbieranej sumy pri kampani do 2000 eur berie 9 percent) plus ich doplníme príjmami z predaja, aj ked lacnejšieho císla. Takto chceme neskôr pokryt náklady dalších císel. Kampan na Startovaci nám teda vytvorí pociatocný budget, co je zmysel crowdfundingu.
Ak vás táto argumentácia presvedcila. budeme radi, ak náspodporíte. Ak stále váhate, tu nájdete ukážku z jeho titulnej novely.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára